OŠ Ivane Brlić – Mažuranić Ogulin i Prva osnovna škola Ogulin

U četvrtak 19.10.2023. provedena je preventivna akcija pod nazivom “Program prometne kulture za najmlađe“  u OŠ Ivane Brlić – Mažuranić, Ogulin Karlovačkoj županiji koja je bila domaćin manifestacije i ugostila učenike drugih razreda iz  susjedne Prve osnovne škole Ogulin. Vrijeme je bilo na svu sreću suho i sunčano, što je nama kao provoditelju programa jako bitno jer se program provodi na otvorenom, te nam je iznimno drago da su djeca iz pomenutih škola dobili nešto novo, zabavno i jako, jako edukativno, a to je ”Program prometne kulture za najmlađe”.

Sudjelovanjem u ovom jedinstvenom programu edukacije još je jedna generacija učenika iz Ogulina  kvalitetnije pripremljena za sigurno kretanje u cestovnom prometu. Učenici su  prošli  obuku o cestovnom prometu, prvoj pomoći , vatrogasnu radionicu te radionicu prometne policije i kroz igru utvrdili mnogo važnih lekcija.

Edukacija se  provodi u organizaciji Udruge Preventivni program o sigurnosti u cestovnom prometu u suradnji s tvrtkom Jumicar Hrvatska i partnerima: PU Karlovačka, PP Ogulin, GDCK Ogulin i JVP Ogulin pod pokroviteljstvom: Karlovačke županije, NPSCP i Ministarstva znanosti i obrazovanja RH.

Program se sastoji iz dva dijela teorijski i praktični dio,  pa krenimo redom. Nakon teorijskog dijela u trajanju od 45 minuta gdje su učenici kroz interaktivno predavanje učili o sigurnom ponašanju u cestovnom prometu djeca su izašla na školsko igralište gdje ih je dočekao veliki mobilni prometni poligon. Na praktičnom dijelu programa pod budnim okom naših iskusnih instruktora u pravim mini električnim automobilima imali su priliku da stisnu gas i okušaju se u ulozi vozača, dožive prometne znakove, semafore, pješačke prijelaze i sva ostala prometna obilježja da na jedinstven način uče o sigurnosti u prometu, a sve u cilju da postanu bolji pješaci.

Polaznici programa dobro su se snašli na simuliranoj prometnici na kojoj su promet regulirali iskusni instruktori uz pomoć školske prometne jedinice iz OŠ Ivane Brlić Mažuranić: Dominik, Erik, Vito i Marko iz 8. a gdje im se posebno želimo zahvaliti na svestranoj pomoći.

Nakon prometnog poligona djeca su imala priliku upoznati se sa zanimanjem policajca. Sve manifestacije u Karlovačkoj županiji provodimo u koordinaciji s PU Karlovačka uz pomoć gđe Anite Gračan-policijske službenice za nadzor, planiranje – prevenciju iz ureda načelnika. Policijsku radionicu održali su  službenici iz policijske postaje Ogulingđa Anela Poljak i gđa Kristina Jandrlić uz podršku načelnika policijske postaje gosp. Gorana Vukelja. Službenice su bile oduševljene sa svojim malim plavcima koji su pozorno slušali njihovo predavanje. Djeca su zaista uživala u ulozi prometnog policajca na prometnom poligonu. Najveću pažnju plijenilo je samo policijsko vozilo, sirene, rotacijsko policijsko svijetlo, policijski prsluk , štit i drugi razni policijski rekviziti kojeg su učenici obavezno sve isprobali. Hvala Vam dragi policajci na angažmanu i veliko BRAVO za PP Ogulin.

GDCK Ogulin nas također prati u stopu, jučer smo istu priču ispričali u Josipdolu, a  danas nastavili u njihovom gradu. Ugodno je raditi sa profesionalcima kao što je ovo društvo crvenog križa Ogulin. I danas su se pokazali u punom sjaju veseli i razdragani  sa svojim mnogobrojnim timom i održali su  kratku školu prve pomoći za najmlađe. Veliki tim GDCK Ogulin : Andreja Lovrić, Martina Ferenc, Jana Puškarić, Željka Gračanin, Andrea Lovrić, Valentina Cetinjanin i Tanja Bojčić koji su posebno licencirani za pružanje ovakvog vida edukacija iz prve pomoći za naše najmlađe. Ukratko se ponavljaju brojevi hitnih službi nakon čega se učenicima postavlja pitanje o razlici između prve i hitne pomoći. Naglašava se važnost onih informacija koje je pri tom pozivu nužno reći (Što se dogodilo? Gdje se dogodilo? Kako se dogodilo?).. Nakon toga djeca imaju priliku naučiti kako postupiti kada su u pitanju lakše ozljede (ogrebotine, opekotine, giljotine) ili kako postupiti u nekim situacijama (krvarenje iz nosa). Kako pravilno pristupiti unesrećenoj osobi u slučaju zastoja srca. Velike pozdrave i zahvalu na organizaciji, upućujemo ravnateljici društva gđi. Valentini Bartolović.

Na poligonu je bilo bučno jer su vatrogasne sirene puštali mali budući vatrogasci. Posebnu vatrogasnu radionicu pripremili su vatrogasci iz JVP Ogulin. Gospoda Željko Puškarić-voditelj smjene i Stjepan Stipetić – vatrogasac. Djecu je svakako najviše zanimao vatrogasni kamion te ih je uhodani tim upoznao s opremom, puštali sirene  i demonstrirali vatrogasne vježbe. Oblačili vatrogasnu opremu i držali im vrlo bitna predavanja u slučaju požara. Prenijeli im osnovna znanja s mnogo pažnje i ljubavi. Zahvalu na suradnji i pozdrave šaljemo gosp. Mladenu Žilić zapovjednik JVP Ogulin.  Vidimo se sljedeće godine s novim generacijama polaznika. Hvala Vam dragi vatrogasci s porukom: Vatru gasi, brata spasi!

Danas su nam u posjet  bili predstavnici Karlovačke županije gđa. Branka Maradin Keča i gđa. Martina Kiseljak ispred odjela za školstvo, predškolski odgoj, sport i kulturu . Uzvanici su čestitali polaznicima programa i svojom nazočnošću potvrdili važnost ovakvog vida edukacije. Zahvaljujemo im se u ime svih učenika drugih razreda  Karlovačke županije koji su involvirani u ovaj preventivni program .

Najmlađima čestitamo na uspješno položenoj obuci, a ovim putem zahvaljujemo se upravi škole, na čelu s ravnateljicom gđom Anđelkom Salopek na gostoprimstvu koja je pored organizacije manifestacije budnim okom nadzirala tijek edukacije svojih učenika. Zahvaljujemo se i ravnatelju  gostujuće škole gosp. Zvonku Ranogajec na super organizaciji i dolasku svojih učenika i učiteljica, jedno veliko bravo!

Velike pozdrave šaljemo i svim učiteljima razredne nastave uz zahvale za dobru organizaciju i ugodno druženje!

Uspijemo li ovim programom spasiti samo jedan dječji život, smatrat ćemo ga uspješnim!

Kako nam je bilo, pogledajte u foto Album


Warning: Undefined array key "src" in /home/kkponikvehr/jumicar.net/wp-content/plugins/elementor/core/page-assets/loader.php on line 87

Warning: Undefined array key "dependencies" in /home/kkponikvehr/jumicar.net/wp-content/plugins/elementor/core/page-assets/loader.php on line 87

Warning: Undefined array key "version" in /home/kkponikvehr/jumicar.net/wp-content/plugins/elementor/core/page-assets/loader.php on line 87