OŠ Gornje Jesenje, OŠ Đurmanec, OŠ Side Košutić Radoboj i OŠ Antuna Mihanovića – Petrovsko,

U petak dana 22.09.2023. radni tjedan završili  smo  u  Krapinsko zagorskoj županiji točnije u osnovnoj školi Gornje Jesenje, gdje je proveden   „Program prometne kulture za najmlađe“ Na manifestaciji su sudjelovali i  učenici iz čak 3 susjedne osnovne škole : OŠ Side Košutić Radoboj, OŠ Antuna Mihanovića  Petrovsko i OŠ Đurmanec.

Preventivna akcija pod nazivom “Program prometne kulture za najmlađe“ provela  se  u organizaciji Udruge Preventivni program o sigurnosti u cestovnom prometu u suradnji s tvrtkom Mini Auti-Jumicar Hrvatska i partnerima: PU krapinsko-zagorska, PPRP Krapina, PP Krapina i DVD Gornje Jesenje pod pokroviteljstvom: Krapinsko-zagorske županije i NPSCP.

Drugi razredi  prošli su obuku o cestovnom prometu,radionice policije, prvoj pomoći i vatrogasnu radionicu i kroz igru utvrdili mnogo važnih lekcija. Nakon odslušanog teorijskog dijela ( u trajanju od 45 minuta) gdje su učenici kroz interaktivno predavanje učili o sigurnom ponašanju u cestovnom prometu ) uslijedio je praktični dio koji je djeci i najzanimljiviji. Djeca su pod budnim okom naših iskusnih instruktora u pravim mini električnim automobilima imala priliku da stisnu gas i okušaju se u ulozi vozača, da dožive prometne znakove, semafore, pješačke prijelaze i sva ostala prometna obilježja po prvi put u ulozi  vozača, da dobro ste čuli : VOZAČA,!!! Naime, danas smo mijenjali uloge, mi Veliki smo bili pješaci, a mali su učenici po prvi put  bili pravi vozači koji su  na jedinstven način učili  o sigurnosti u cestovnom prometu, a sve u cilju da postanu bolji PJEŠACI.

Polaznici programa dobro su se snašli na simuliranoj prometnici na kojoj su promet regulirali iskusni instruktori i učenici školske prometne jedinice učenici Lana Kovačec, Nikola Klasić,Pavao Kišić i Ivor Kranjčec iz 8. razreda na čemu smo im zaista zahvalni. Mališani su vožnju odradili za čistu peticu, stoga im šaljemo zaslužene diplome.

Pored prometnog poligona djeca su imala priliku upoznati se zanimanjem policajca kojeg su ponosno prezentirali policijski službenici za preventivu iz PP Krapina s ispostavom Pregrada PP Krapine. Sudjelovali su gosp. Siniša Draganić i gosp. Daniel Vinski policijski službenici za preventivu  i gosp. Mario Smiljanec, prometni motociklist.

Veliku zahvalu i pohvalu gosp. Željku Lež, policijski službenik za prevenciju – ured načelnika iz PU krapinsko-zagorska, prijatelj programa. Mali plavci  su sa oduševljenjem puštali sirene, pričali na razglas, isprobavali razne policijske rekvizite, ponovili osnove prometnog ponašanja koji im je od životne važnosti, jednom riječju imali su priliku na kratko da postanu mali policajci. Hvala Vam dragi plavci.

Na poligonu je bilo zaista bučno i glasno, a sirene su puštali i vatrogasci DVD Gornje Jesenje na čelu sa predsjednikom  gosp. Karlom Habjanec. Gosp. Ivan Galović, spremištar vatrgasac i gosp. Smiljanec Neven, vatrogasac vrijedni naši vatrogasci koji su uživali zajedno sa učenicima. Drago nam je da smo ponovno surađivali sa Dvd-om Gornje Jesenje nasim starim prijateljima. Polaznike su upoznali s važnostima zaštite od požara, opasnim aktivnostima koje mogu izazvati požar, te načinima prevencije istog. Djeci se pokazuje unutrašnjost i oprema vatrogasnog vozila, te standardna oprema vatrogasca. Nakon toga se djeci prikazuje vježba s brentačama, tj. gađanje mete vodenim mlazom. Profesionalni vatrogasci su djeci na primjeran način pokazivali osnove vatrogastva,  koji su pažljivo slušali i na kraju sami sve isprobali. Svi mali vatrogasci na  kraju radionice su dobili školske kalendare i časopis iz DVD-a Gornje Jesenje.

Zahvaljujemo DVD-u Gornje Jesenje, našem velikom prijatelju programa na organizaciji, podršci i sudjelovanju. Hvala Vam uz pozdrave : Vatru gasi, brata spasi!

Nakon vatrogasaca, djeca su posjetili  radionicu Jumicar prva pomoć  koju je vodio gosp. Jerko Gunjača, posebno licenciran za pružanje ovakvog vida edukacija  za naše najmlađe. Ukratko se ponavljaju brojevi hitnih službi nakon čega se učenicima postavlja pitanje o razlici između prve i hitne pomoći. Naglašava se važnost onih informacija koje je pri tom pozivu nužno reći (Što se dogodilo? Gdje se dogodilo? Kako se dogodilo?).. Nakon toga djeca imaju priliku naučiti kako postupiti kada su u pitanju lakše ozljede (ogrebotine, opekotine, giljotine) ili kako postupiti u nekim situacijama (krvarenje iz nosa). Velike pozdrave i zahvalu na organizaciji i prisutnosti!

Pozdrave i zahvalu šaljemo domaćinu  gosp. Radovanu Cesarec, ravnatelju OŠ Gornje Jesenje na toploj dobrodošlici i super organizaciji , zaista nam je lijepo bilo ponovno gostovati u ovoj simpatičnoj školi.

Ravnateljima gostujućih osnovnih škola : gđa Andrijana Osredečki – OŠ Antuna Mihanovića Petrovsko, gosp. Krešimir Kralj – OŠ Đurmanec, gosp. Dražen Gerić – OŠ Side Košutić Radoboj zahvaljujemo na brizi i organizaciji svojih učenika kako bi sretno stigli i sudjelovali u preventivnoj manifestaciji.

Ne sumnjamo da su drugašići uživali u nastavi na otvorenom, a veliki pozdrav šaljemo našim dragim učiteljicama  razredne nastave s porukom: Uspijemo li ovim programom spasiti samo jedan dječji život, smatrat ćemo ga uspješnim!

Do sljedećeg susreta, Svako dobro Vam želimo!


Warning: Undefined array key "src" in /home/kkponikvehr/jumicar.net/wp-content/plugins/elementor/core/page-assets/loader.php on line 87

Warning: Undefined array key "dependencies" in /home/kkponikvehr/jumicar.net/wp-content/plugins/elementor/core/page-assets/loader.php on line 87

Warning: Undefined array key "version" in /home/kkponikvehr/jumicar.net/wp-content/plugins/elementor/core/page-assets/loader.php on line 87