OŠ METEL OŽEGOVIĆ RADOVAN,OŠ GUSTAV KRKLEC MARUŠEVEC I COO TOMISLAV ŠPOLJAR

Nakon ljetne stanke ponovno smo u Varaždinskoj županiji, ovaj put  u Gradu Ivanec u naselju Radovan, OŠ Metel Ožegović Radovan. U ovoj školi smo po prvi put ali smo se s učenicima ove škole kao gostima već družili u Općini Maruševec  u prethodnoj školskoj godini kada je domaćin bila OŠ Gustav Krklec Maruševec. Na školskom igralištu  bilo je zaista puno mališana učenika drugih razreda jer su nam u goste došli učenici iz OŠ Gustav Krklec Maruševec  i učenici  iz Centra za odgoj i obrazovanje Tomislav Špoljar.

 U srijedu dana 20.09.2023. za učenike drugih razreda nastava je započela na pomalo drugačiji način jer su  po školskom kurikulumu na rasporedu imali „Program prometne kulture za najmlađe“ gdje je učenike već u 9 sati ujutro dočekao veliki mobilni prometni poligon, vatrogasci, policija i šarena radionica prve pomoći….Zaista smo uživali u zelenom  krajoliku i lijepom vremenu. Program se proveo u organizaciji  Udruge Preventivni program o sigurnosti u cestovnom prometu u suradnji s tvrtkom Jumicar Hrvatska i partnerima: PU varaždinska, PP Ivanec, DCK Varaždinska županija – GDCK Ivanec i DVD Radovan pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja, Nacionalnog plana sigurnosti cestovnog prometa i Grada Ivanca.

Nakon odslušanog teorijskog dijela ( u trajanju od 45 minuta) gdje su učenici kroz interaktivno predavanje učili o sigurnom ponašanju u cestovnom prometu ) uslijedio je praktični dio koji je djeci i najzanimljiviji.

Djeca su pod budnim okom naših iskusnih instruktora u pravim mini električnim automobilima imala priliku da stisnu gas i okušaju se u ulozi vozača, da dožive prometne znakove, semafore, pješačke prijelaze i sva ostala prometna obilježja po prvi put iz uloge vozača.,da dobro ste čuli,VOZAČA,!!! Naime,danas smo mijenjali uloge, mi Veliki smo bili pješaci a mali su učenici po prvi put  bili vozači koji su  na jedinstven način učili  o sigurnosti u cestovnom prometu, a sve u cilju da postanu bolji PJEŠACI. Polaznici programa dobro su se snašli na simuliranoj prometnici na kojoj su promet regulirali iskusni instruktori uz pomoć školske prometne jedinice učenici: Simon Nj.,Damian V.,Karlo N.,Marko V. i Marko L. Iz 8.a razreda, na čemu smo im zaista zahvalni.

Pored prometnog poligona djeca su imala priliku upoznati se zanimanjem policajca kojeg je ponosno prezentirao naš prijatelj programa gosp. Davor Blaško, policijski službenik za sigurnost i prevenciju cestovnog prometa iz PP Ivanec kojeg inače u ovom kraju svi poznaju. Djeca su zaista uživala u ulozi policajca s pravim policijskim autom,puštali su sirene,pričali na razglas,isprobavali razne policijske rekvizite,imali su priliku na kratko da postanu mali plavci. Veliko hvala gospodinu Davoru Blaško  na odličnoj koordinaciji i organizaciji, koji nas prati u našim aktivnostima na području svoje nadležnosti. Naša sljedeća zajednička aktivnost je na proljeće 2024. u OŠ Ivana Rangera Kamenica.

Na poligonu je bilo zaista bučno i glasno, a sirene su puštali vatrogasci DVD Radovan. Moramo napomenuti da sa ovim DVD-om surađujemo po prvi put te nam je iznimna čast da su i oni postali prijatelji našeg zajedničkog preventivnog programa. Tim vrijednih vatrogasaca gospoda Matija Jurenec, Miljenko Habunek, Mihael Biškup na čelu sa predsjednikom gosp. Nikolom Habunek polaznike su upoznali s važnostima zaštite od požara, opasnim aktivnostima koje mogu izazvati požar, te načinima prevencije istog. Djeci se pokazuje unutrašnjost i oprema vatrogasnog vozila, te standardna oprema vatrogasca. Nakon toga se djeci prikazuje vježba s brentačama, tj. gađanje mete vodenim mlazom. Zahvaljujemo gosp. Nikoli Habunek na sudjelovanju, super organizaciji i podršci ovog vrijednog preventivnog programa. Za DVD Radovan zasluženo veliko BRAVO i hvala Vam uz pozdrave : Vatru gasi, brata spasi!

Nakon vatrogasaca, djeca su posjetila i radionicu crvenog križa  te imala priliku da nauče i osnove prve pomoći. Radionicu su profesionalno i suvereno vodile gđa Danijela Kasal, referent za humanitarnu pomoć i DDK i gđa Mirela Bunić, referent za financije i administraciju iz GDCK Ivanec. Posebno licencirane za pružanje ovakvog vida edukacija za naše najmlađe. Ukratko se ponavljaju brojevi hitnih službi nakon čega se učenicima postavlja pitanje o razlici između prve i hitne pomoći. Naglašava se važnost onih informacija koje je pri tom pozivu nužno reći (Što se dogodilo? Gdje se dogodilo? Kako se dogodilo?).. Nakon toga djeca imaju priliku naučiti kako postupiti kada su u pitanju lakše ozljede (ogrebotine, opekotine, giljotine) ili kako postupiti u nekim situacijama (krvarenje iz nosa).  Veliko hvala GDCK Ivancu !! Posebnu zahvalu dugujemo gđi Sandri Vidaček, ravnateljici DCK Varaždinske županije za organizaciju i podršku programu.

 U posjet su nam  došli i nama dragi gosti, ravnatelj OŠ Gustav Krklec Maruševec  gosp. Tomislav Vincek,  gosp. Mario Klapša, načelnik općine Maruševec. Osobno su se željeli  uvjeriti da  mališani iz njihove općine uživaju u nastavi na otvorenom. Iskoristili su priliku i već uputili  pozivnicu da sljedeća edukacija učenika iz obje škole  bude ponovno u njihovoj  školi/općini. Hvala Vam i vidimo se.

Zahvaljujemo se na srdačnom dočeku cijelom timu OŠ Metel Ožegović, Radovan posebno ravnateljici gđi Željkici Hanžek-Paska koja je uprkos silnim školskim obavezama budnim okom nadzirala tijek edukacije svojih učenika. Hvala Vam draga ravnateljice i vidimo se sljedeće godine.

Zaboravili nismo i gđu Kristinu Koprek, tajnica iz Centra za odgoj i obrazovanje Tomislav Špoljar, Varaždin, koja je pored cjelokupne organizacije osobno došla i uvjerila se u kvalitetu programa. U ime djece hvala Vam na trudu i požrtvovanosti. Pozdrave šaljemo gosp. Marinu Vučić, ravnatelj COO Tomislav Špoljar.

Ne sumnjamo da su mališani uživali u nastavi na otvorenom, a veliki pozdrav šaljemo našim dragim učiteljicama razredne nastave s porukom: Uspijemo li ovim programom spasiti samo jedan dječji život, smatrat ćemo ga uspješnim!

Do sljedećeg susreta, Svako dobro Vam želimo!


Warning: Undefined array key "src" in /home/kkponikvehr/jumicar.net/wp-content/plugins/elementor/core/page-assets/loader.php on line 87

Warning: Undefined array key "dependencies" in /home/kkponikvehr/jumicar.net/wp-content/plugins/elementor/core/page-assets/loader.php on line 87

Warning: Undefined array key "version" in /home/kkponikvehr/jumicar.net/wp-content/plugins/elementor/core/page-assets/loader.php on line 87