Generalni Pokrovitelji

Partneri u programu

Previous
Next

prijatelji

Previous
Next
OŠ Grigor Vitez, Sveti Ivan Žabno

PROGRAM PROMETNE KULTURE ZA NAJMLAĐE

 Dana 11.05.2023. u OŠ Grigor Vitez,Sveti Ivan Žabno, Koprivničko-križevačka županija. Održana je preventivna manifestacija pod nazivom “Program prometne kulture za najmlađe“ koja se  provodi u organizaciji Udruge Preventivni program o sigurnosti u cestovnom prometu u suradnji s tvrtkom Jumicar Hrvatska i partnerima: PU Koprivničko-križevačka, PP Križevci, GDCK Križevci i  DVD Sv.Ivan Žabno pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja i Općine Sveti Ivan Žabno.

Na manifestaciji su sudjelovale i područne škole: PŠ Cirkvena, PŠ Trema, PŠ Sveti Petar Čvrstec.

Program se u pravilu  provodi na otvorenom na školskom igralištu ali nam vrijeme nije išlo na ruku, pa smo edukaciju održali u novoj školskoj dvorani, koja je nedavno otvorena. Dvorana je zaista prelijepa i raskošna, Sveti Ivan Žabno može biti ponosan na ovakav reprezentativan objekt.

Nakon odslušanog teorijskog dijela ( u trajanju od 45 minuta) gdje su učenici 2. i 3. razreda kroz interaktivno predavanje učili o sigurnom ponašanju u cestovnom prometu ) uslijedio je praktični dio koji je djeci i najzanimljiviji, gdje djeca pod budnim okom naših iskusnih instruktora u pravim mini električnim automobilima imaju priliku da stisnu gas i okušaju se u ulozi vozača, da dožive prometne znakove, semafore, pješačke prijelaze i sva ostala prometna obilježja, da na jedinstven način uče o sigurnosti u cestovnom prometu, a sve u cilju da postanu bolji pješaci.

Polaznici programa dobro su se snašli na simuliranoj prometnici na kojoj su promet regulirali iskusni instruktori uz pomoć školske prometne jedinice na čemu smo im zaista zahvalni, a to su: Andrej V., Vito H. I Karlo Z.

Pored prometnog poligona djeca su imala priliku upoznati se zanimanjem policajca kojeg su ponosno prezentirali policijski službenici iz PP Križevci gđa Ana Zrinski , PU Koprivničko-križevačka  gđa Ivanka Vusić iz Odsjeka za sigurnost cestovnog prometa PU Koprivničko-križevačke županije  i  gosp. Alen Tarle policijski službenik za obradu kriminaliteta droga.  Djeca su zaista uživala u ulozi prometnog policajca, isprobavali razne policijske rekvizite koji su bili posloženi na izložbenom pultu. Pijane naočale su bile hit, a djeca su sa oduševljenjem isprobavali.

Neki su mjerelili brzinu vožnje s pravim policijskim brzinomjerorm. Hvala Vam dragi policajci na sjajnoj radionici za najmlađe.

Na poligonu je bilo zaista bučno i glasno, a sirene su puštali vatrogasci DVD Sveti Ivan Žabno. Poštovani vatrogasci gosp. Damir Radmanić,predsjednik DVD-a, gđa Simona Habdija, gosp. Dragan Dizdarević i gosp. Dominik Požgaj, vatrogasci DVD-a. Polaznike su upoznali s važnostima zaštite od požara, opasnim aktivnostima koje mogu izazvati požar, te načinima prevencije istog. Djeci se pokazuje unutrašnjost i oprema vatrogasnog vozila, te standardna oprema vatrogasca. Nakon toga se djeci prikazuje vježba s brentačama, tj. gađanje mete vodenim mlazom. Zahvaljujemo DVD-u Sveti Ivan Žabno na super organizaciji i na suradnji u zajedničkom programu. Zasluženo veliko BRAVO i hvala Vam uz pozdrave : Vatru gasi, brata spasi!

Nakon vatrogasaca, djeca su imala priliku da nauče i osnove prve pomoći u radionici GDCK Križevci, koje su vodile vrijedne djelatnice GDCK Križevci, gđa Đurđica Trbus predsjednica, gđa Ivana Birtić, djelatnica i gđa Sanja Hartman, djelatnica GDCK Križevci. Posebno licencirane za pružanje ovakvog vida edukacija iz prve pomoći za naše najmlađe. Ukratko se ponavljaju brojevi hitnih službi nakon čega se učenicima postavlja pitanje o razlici između prve i hitne pomoći. Naglašava se važnost onih informacija koje je pri tom pozivu nužno reći (Što se dogodilo? Gdje se dogodilo? Kako se dogodilo?).. Nakon toga djeca imaju priliku naučiti kako postupiti kada su u pitanju lakše ozljede (ogrebotine, opekotine, giljotine) ili kako postupiti u nekim situacijama (krvarenje iz nosa). Kako pravilno pristupiti unesrećenoj osobi u slučaju zastoja srca.

Velike pozdrave i zahvalu na organizaciji i prisutnosti! Zahvaljujemo gđi Antoniji Pukec, ravnateljici GDCK-a na podršci i suradnji zajedničke manifestacije.

Zahvaljujemo se na srdačnom dočeku timu osnovne škole Grigor Vitez, Sveti Ivan Žabno, posebno ravnatelju gosp. Tomislavu Hanžeković koji je budnim okom nadzirao tijek edukacije svojih učenika. Veliko HVALA na odličnoj organizaciji, gostoljubljivosti i toploj dobrodošlici! Ovom prilikom pozdravaljamo i super domara gosp. Miljenka koji je zaista pravi domaćin.

Ne sumnjamo da su mališani uživali u nastavi na otvorenom, a srdačan pozdrav šaljemo našim dragim učiteljicama razredne nastave s porukom: Uspijemo li ovim programom spasiti samo jedan dječji život, smatrat ćemo ga uspješnim! Do sljedećeg susreta, Svako dobro Vam želimo!

Generalni pokrovitelji

Partneri programa

Previous
Next

Prijatelji programa

Previous
Next