Generalni Pokrovitelji

Partneri u programu

Previous
Next

prijatelji

Previous
Next
OŠ Ivana Kukuljevića Sakcinskog,Ivanec

PROGRAM PROMETNE KULTURE ZA NAJMLAĐE

Danas smo u srijedu 10.05.2023. posjetili  OŠ Ivana Kukuljevića Sakcinskog,Ivanec,Varaždinska županija. Uspješno je održana još jedna  preventivna manifestacija s učenicima drugih razreda  pod nazivom “Program prometne kulture za najmlađe“ koja se  provodi u organizaciji Udruge Preventivni program o sigurnosti u cestovnom prometu u suradnji s tvrtkom Jumicar Hrvatska i partnerima: PU Varaždinska, PP Ivanec, GDCK Ivanec i  DVD Ivanec pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja i grada Ivanec.

Na manifestaciji su sudjelovali i učenici iz područnih škola: PŠ Kuljevčica, PŠ Salinovec i PŠ Prigorec.

Nakon odslušanog teorijskog dijela ( u trajanju od 45 minuta) gdje su učenici kroz interaktivno predavanje učili o sigurnom ponašanju u cestovnom prometu ) uslijedio je praktični dio koji je djeci i najzanimljiviji, gdje djeca pod budnim okom naših iskusnih instruktora u pravim mini električnim automobilima imaju priliku da stisnu gas i okušaju se u ulozi vozača, da dožive prometne znakove, semafore, pješačke prijelaze i sva ostala prometna obilježja, da na jedinstven način uče o sigurnosti u cestovnom prometu, a sve u cilju da postanu bolji pješaci.

Polaznici programa dobro su se snašli na simuliranoj prometnici na kojoj su promet regulirali iskusni instruktori uz pomoć školske prometne jedinice na čemu smo im zaista zahvalni, a to su: Karlo K.,Petar G.,Mateo Š. Iz 8.c razreda.

Pored prometnog poligona djeca su imala priliku upoznati se zanimanjem policajca kojeg je ponosno prezentirao policijski službenik gosp. Davor Blaško iz  Policijske službe za sigurnost i prevenciju cestovnog prometa PP Ivanec.  Djeca su zaista uživala u ulozi policajca s pravim policijskim autom,puštali su sirene,pričali na razglas,isprobavali razne policijske rekvizite. Zahvaljujemo se našem super policajcu  na angažmanu i suradnji.

Na poligonu je bilo zaista bučno i glasno, a sirene su puštali vatrogasci iz DVD-a Ivanec.

Poštovani vatrogasci gospoda Hajdur Marko i Tatarević Emin  polaznike su upoznali s važnostima zaštite od požara, opasnim aktivnostima koje mogu izazvati požar, te načinima prevencije istog. Djeci se pokazuje unutrašnjost i oprema vatrogasnog vozila, te standardna oprema vatrogasca. Nakon toga se djeci prikazuje vježba s brentačama, tj. gađanje mete vodenim mlazom. Zahvaljujemo gosp.Mariu Rogini, zapovjednik DVD-a Ivanec na super organizaciji i na suradnji u zajedničkom programu. Zasluženo veliko BRAVO i hvala Vam uz pozdrave : Vatru gasi, brata spasi!

Nakon vatrogasaca, djeca su imala priliku da nauče i osnove prve pomoći u radionici GDCK Ivanec, koju su vodili vrijedni djelatnici GDCK Ivanec iz različitog sektora, a to su: gđa Sanja Pajtak ravnateljica, gđa Danijela Kasal ref.za hum. pomoć i darivanje krvi, gđa Mirela Bunić rač.ref. i Mario Vjeran med.teh.  Posebno licencirane za pružanje ovakvog vida edukacija iz prve pomoći za naše najmlađe.

Ukratko se ponavljaju brojevi hitnih službi nakon čega se učenicima postavlja pitanje o razlici između prve i hitne pomoći. Naglašava se važnost onih informacija koje je pri tom pozivu nužno reći (Što se dogodilo? Gdje se dogodilo? Kako se dogodilo?).. Nakon toga djeca imaju priliku naučiti kako postupiti kada su u pitanju lakše ozljede (ogrebotine, opekotine, giljotine) ili kako postupiti u nekim situacijama (krvarenje iz nosa). Velike pozdrave i zahvalu na organizaciji i prisutnosti!

Za naše aktivnosti, pročulo se brzo u gradu Ivancu, pa su nas oci grada  gradonačelnik gosp. Milorad Batinić  i zamjenik gradonačelnika gosp. Marko Friščić osobno posjetili i  uvjerili se  da djeca zaista uživaju u nastavi na otvorenom.  Svojom posjetom su nas  počastili  te iskoristili priliku da simbolično čestitaju  polaznicima i podijelili  im priznanja za sudjelovanje u programu. Zahvaljujemo upravi Grada Ivanca koja već dugi niz godina i na ovaj način brine o svojim najmlađima.

Zahvaljujemo se na srdačnom dočeku timu osnovne škole Ivana Kukuljevića Sakcinskog , posebno ravnatelju gosp. Damiru Jagić ( Velikom prijatelju ovog programa ) koji je budnim okom nadzirao tijek edukacije svojih učenika. Veliko HVALA na odličnoj organizaciji, gostoljubljivosti i toploj dobrodošlici.

Čistu peticu šaljemo kuharicama na kulinarskom gostoprimstvu gospođama: Mariji Mudri, Mirjani Lončar i Biserki Hrani.            

Ne sumnjamo da su mališani uživali u nastavi na otvorenom, a srdačan pozdrav šaljemo našim dragim učiteljicama razredne nastave s porukom: Uspijemo li ovim programom spasiti samo jedan dječji život, smatrat ćemo ga uspješnim! Do sljedećeg susreta, Svako dobro Vam želimo!

Generalni pokrovitelji

Partneri programa

Previous
Next

Prijatelji programa

Previous
Next