Generalni Pokrovitelji

Partneri u programu

Previous
Next

prijatelji

Previous
Next
OŠ Ivan Benković, Dugo Selo

PROGRAM PROMETNE KULTURE ZA NAJMLAĐE

Ljetne preventivne manifestacije privodimo kraju gostovanjem u osnovnoj školi Ivan Benković, Dugo Selo u Zagrebačkoj županiji.  Dana 07.06.2023. OŠ Ivan Benković je bila domaćin „Programa prometne kulture za najmlađe“. Drugi razredi  prošli su obuku o cestovnom prometu, radionicu prometne policije, prvu pomoć te vatrogasnu radionicu i kroz igru utvrdili mnogo važnih lekcija. Iznimno nam je  drago da smo učenicima ponudili nešto novo, edukativno i jako, jako  zabavno, a to je ”Program prometne kulture za najmlađe”

Generalni pokrovitelj manifestacija je Minstarstvo znanosti i obrazovanja i osnivač škole Zagrebačka županija. Program je provela  Udruga Preventivni program o sigurnosti u cestovnom prometu u suradnji sa : tvrtkom Jumicar Hrvatska , PU zagrebačka, PP Dugo Selo, GDCK Dugo Selo i DVD Dugo Selo.

Nakon multimedijskog teorijskog dijela u trajanju od 45 minuta gdje su učenici kroz interaktivno predavanje učili o sigurnom ponašanju u cestovnom prometu, djeca su izašla na školsko igralište gdje ih je dočekao veliki mobilni prometni poligon. Na praktičnom dijelu programa pod budnim okom naših iskusnih instruktora u pravim mini električnim – automobilima imali su priliku da stisnu gas i okušaju se u ulozi vozača, dožive prometne znakove, semafore, pješačke prijelaze i sva ostala prometna obilježja tj. da na jedinstven način uče o sigurnosti u prometu.  Polaznici programa dobro su se snašli na simuliranoj prometnici na kojoj su promet regulirali iskusni instruktori .

Pored prometnog poligona djeca su imala priliku upoznati se sa  zanimanjem policajca i policijskim vozilom, kojeg su ponosno prezentirali policijski službenici gđa Ana Bušljeta i gosp. Nikola Ronjak  iz PP Dugo Selo. Hvala našim plavcima  na podršci i partnerstvu u ovom programu.

Kratku školu prve pomoći održali su GDCK Dugo Selo,  gosp. Luka Vidović, voditelj zdrastvenih aktivnosti. Učenici su sa zanimanjem promatrali kako se zamata lakša ozljeda, a mnogi su i sami iskušali ovu vještinu. Ukratko se ponavljaju brojevi hitnih službi nakon čega se učenicima postavlja pitanje o razlici između prve i hitne pomoći. Naglašava se važnost onih informacija koje je pri tom pozivu nužno reći (Što se dogodilo? Gdje se dogodilo? Kako se dogodilo?).. Nakon toga djeca imaju priliku naučiti kako postupiti kada su u pitanju lakše ozljede (ogrebotine, opekotine, giljotine) ili kako postupiti u nekim situacijama npr. (krvarenje iz nosa)…. Ovim putem pozdravljamo gđu Darinku Remenar-Budin ravnateljicu GDCK Dugo Selo. Hvala na izvrsnoj radionici!

Aktivnostima su se pridružili i vatrogasci DVD-a Dugo Selo  koje je organizirao gosp. Ivan Terzić sa svojim članovima: gospoda  Antonio Pećina i Josip Hrg. Uhodan tim najmlađima je pokazao opremu i sadržaj vozila, ali najzanimljiviji dio svakako je bio demonstracija gašenja požara, ulaz u vatrogasni kamion,puštanje sirene i mnoge druge vatrogasne stvari. Pozdrave šaljemo DVD-u Dugo Selo i veliko HVALA.

Zahvaljujemo se Upravnom odjelu za odgoj i obrazovanje Zagrebačke županije na čelu s pročelnikom gosp. Ivicom Radanović koji  već tradicionalno sufinanciranjem ovog preventivnog programa, omogućuju  djeci svih osnovnih škola na području cijele županije ovakav vid preventivne edukacije .

Posebno se zahvaljujemo  na srdačnom dočeku timu osnovne škole na čelu s ravnateljem gosp. Brankom Goleš, zahvale šaljemo i pedagogu gosp. Anti Tutavac na izvrsnoj organizaciji. Ne sumnjamo da su drugašići uživali u nastavi na otvorenom, a veliki pozdrav šaljemo našim dragim učiteljicama razredne nastave drugih razreda s porukom: Uspijemo li ovim programom spasiti samo jedan dječji život, smatrat ćemo ga uspješnim! Do sljedećeg susreta. Svako dobro Vam želimo!

 

Generalni pokrovitelji

Partneri programa

Previous
Next

Prijatelji programa

Previous
Next