Generalni Pokrovitelji

Partneri u programu

Previous
Next

prijatelji

Previous
Next
OŠ Izidora Poljaka Višnjica,OŠ Andrije Kačića Miošića Donja Voća i OŠ Ivana Rangera Kamenica

PROGRAM PROMETNE KULTURE ZA NAJMLAĐE

U utorak 06.06.2023. održan je Program prometne kulture za najmlađe kojeg provodi  udruga Preventivni program o sigurnosti u cestovnom prometu u suradnji s tvrtkom Jumicar Hrvatska i partnerima: PU Varaždinska – PP Ivanec, DVD Višnjica i DCK Varaždinske županije.  Manifestacija se održava pod pokroviteljstvom: Ministarstva znanosti i obrazovanja RH, grada Lepoglave i općina: Donja Voća i  Klenovnik.

U programu su pored učenika iz OŠ Izidora Poljaka Višnjice sudjelovali i učenici gostujućih škola : OŠ Andrije Kačića Miošića Donja Voća, Oš grofa Janka Draškovića Klenovnik i OŠ Ivana Rangera Kamenica. Bila je ovo poprilično velika manifestacija kako za sudionike tako i za organizatore manifestacije.

Nakon odslušanog teorijskog dijela (  u trajanju od 45 minuta gdje su učenici   kroz  interaktivno predavanje učili  o sigurnom ponašanju u cestovnom prometu ) u praktičnom dijelu edukacije imali su priliku na prometnom poligonu (simulacija stvarnog prometa) samostalno upravljati vozilima  za obuku na električni pogon te iz perspektive vozača uočiti sve  opasnosti cestovnog prometa a sve u cilju da postanu bolji pješaci.

Na praktičnom dijelu programa  pod budnim okom naših iskusnih instruktora u pravim mini električnim -automobilima imali su priliku da stisnu gas i okušaju se u ulozi vozača, dožive prometne znakove, semafore, pješačke prijelaze i sva ostala prometna obilježja tj. da na jedinstven način uče o sigurnosti u prometu.

Tijekom edukacije učenici 8. razreda: Josip,Mateo i David u ulozi asistenta su bili zaista vrijedni ,a prije 5 godina i sami su uspješno prošli obuku u ovom programu, na čemu smo im zaista zahvalni.

Program se u ovoj školi proveo s našim stalnim partnerima koji su također imali svoje radionice, krenimo redom: Pu Varaždinska, PP Ivanec.

Pored prometnog poligona djeca su imala priliku upoznati se s policijskim vozilom ( kombi ) i zanimanjem policajca kojeg je ponosno prezentirao policijski službenik za sigurnost i preventivu  cestovnog prometa gosp. Davor Blaško iz policijske postaje PP Ivanec. Zaista ova policijska postaja može biti ponosna da ima ovakvog službenika koji posjeduje veliko iskustvo u radu s djecom.

Na poligonu je bilo  bučno i glasno, a sirene su puštali članovi Dobrovoljnog vatrogasnog  društva Višnjica gospod: Stjepan Križanec, Blaž Car i Lovčarac Krunoslav koji su paralelno provodili radionicu protupožarne zaštite za djecu. Polaznike se upoznaje s važnosti zaštite od požara, opasnim aktivnostima koje mogu izazvati požar, te načinima prevencije istog. Djeci se pokazuje unutrašnjost i oprema vatrogasnog vozila, te standardna oprema vatrogasca.

Nakon toga se djeci prikazuje vježba s brentačama, tj. gađanje mete vodenim mlazom. Hvala Vam dragi vatrogasci s pozdravom:  Vatru gasi, brata spasi.!!

Radionicu prve pomoći  vodili su djelatnici Društva Crvenog križa Varaždinske županije naši stari znanci gđa Slađana Cestar, gđa Aleksandra Štefanek, gđa Žaklina Cestar i gosp. Dorijan Cijanović. Ukratko se ponavljaju brojevi hitnih službi nakon čega se učenicima postavlja pitanje o razlici između prve i hitne pomoći. Naglašava se važnost onih informacija koje je pri tom pozivu nužno reći (Što se dogodilo? Gdje se dogodilo? Kako se dogodilo?).. Nakon toga djeca imaju priliku naučiti kako postupiti kada su u pitanju lakše ozljede (ogrebotine, opekotine, oguljotine) ili kako postupiti u nekim situacijama (krvarenje iz nosa). Naglašava se važnost čišćenja rana i osobne higijene općenito. Pred kraj obuke učenicima se dijeli sanitetski materijal pomoću kojega u parovima simuliraju  zamatanje rane prethodno pokazano realističnim prikazom ozljede.

Najmlađima čestitamo na uspješno položenoj obuci, a ovim putem zahvaljujemo se upravi škole, na čelu s ravnateljicom  gđom Martinom Vusić koja je u ulozi VELIKOG domaćina budnim okom nadzirala sami tijek edukacije, bravo draga ravnateljice.

Pozdrave upućujemo i cijenjenom ravnatelju OŠ Klenovnik  gosp. Miji Barišić koji je posjetio ovu preventivnu manifestaciju  i osobno se uvjerio da sve ide po planu.

Pozdrave šaljemo i ravnateljicama OŠ Andrije Kačića Miošića-Donja Voća gđi Kseniji Čretni  i OŠ Ivana Rangera Kamenica ravnateljici gđi Mirjani Posavec sa zahvalom za super organizaciju svojih učenika i učitelja.

Uspijemo li ovim programom spasiti samo jedan dječji život, smatrat ćemo ga uspješnim!

Kako nam je bilo pogledajte u foto Albumu.

 

Generalni pokrovitelji

Partneri programa

Previous
Next

Prijatelji programa

Previous
Next