OŠ Sveta Nedelja

U četvrtak dana 18.05.2023. god. u osnovnoj školi Sveta Nedelja za učenike drugih razreda, dan je započeo na pomalo drugačiji način. Razlog tome je što je djecu odmah ujutro, već u 9 sati dočekao veliki mobilni prometni poligon , vatrogasci, policija i radionica prve pomoći. Program se provodio u organizaciji Udruge Preventivni program o sigurnosti u cestovnom prometu u suradnji s tvrtkom Jumicar Hrvatska i partnerima: PU zagrebačka,  PP Samobor i  DVD Sveta Nedjelja. Program podržavaju Ministarstvo unutarnjih poslova, Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Agencija za odgoj i obrazovanje i provodi se pod pokroviteljstvom Ministarstva  znanosti i obrazovanja RH,  osnivača škole – Zagrebačka Županija i Grada Svete Nedelje.

Vrijeme je bilo i više nego idealno, što je nama kao provoditelju programa jako bitno jer se program provodi na otvorenom, te nam je iznimno  drago da su djeca  drugih  razreda  dobili nešto novo, a to je ”Program prometne kulture za najmlađe”.

Nakon teorijskog dijela u trajanju od 45 minuta gdje su učenici kroz interaktivno predavanje učili o sigurnom ponašanju u cestovnom prometu, na praktičnom dijelu programa pod budnim okom naših iskusnih instruktora u pravim mini električnim -automobilima imali su priliku da stisnu gas i okušaju se u ulozi vozača, dožive prometne znakove, semafore, pješačke prijelaze i sva ostala prometna obilježja i da na jedinstven način uče o sigurnosti u prometu. Polaznici programa dobro su se snašli na simuliranoj prometnici na kojoj su promet regulirali iskusni instruktori uz pomoć školske prometne jedinice iz 8. razreda : David s.,Petar H., Fran Č., i Martin K., Najmlađi učenici imali su tako prilike doživjeti promet iz uloge vozača, a sve u cilju da postanu bolji pješaci.

Pored prometnog poligona djeca su imala priliku upoznati se zanimanjem policajca kojeg je ponosno prezentirao kontakt policajac  gosp.Krunoslav Ječić  iz PP Samobor.

Na poligonu je bilo zaista bučno i glasno, a sirene su puštali mnogobrojni vatrogasci DVD Sveta Nedelja: zamjenik zapovjednika gosp. Viktor Zlodi, vatrogasci : Ivan Lacković, Saša Požgaj, Petar Poljak, Tomislav Martinko i Toni Franceković. Polaznike se upoznaje s važnostima zaštite od požara, opasnim aktivnostima koje mogu izazvati požar, te načinima prevencije istog. Djeci se pokazuje unutrašnjost i oprema vatrogasnog vozila, te standardna oprema vatrogasca. Nakon toga se djeci su podijeljene Vatrogasne slikovnice. Zapovjednik DVD Sveta Nedjelja gosp. Petar Mikin je dao svu snagu i želju da zajedno sa svojim timom djeci dočara zanimanje vatrogasca . Zasluženo veliko BRAVO i hvala Vam s pozdravom:  Vatru gasi, brata spasi!

Kratku školu prve pomoći održala je Laura Bat, djelatnica Jumicar Hrvatska, posebno licencirana za pružanje ovakvog vida edukacija iz prve pomoći za naše najmlađe. U radionici se ponavljaju brojevi hitnih službi nakon čega se učenicima postavlja pitanje o razlici između prve i hitne pomoći. Naglašava se važnost onih informacija koje je pri tom pozivu nužno reći (Što se dogodilo? Gdje se dogodilo? Kako se dogodilo?).. Nakon toga djeca imaju priliku naučiti kako postupiti kada su u pitanju lakše ozljede (ogrebotine, opekotine, giljotine) ili kako postupiti u nekim situacijama (krvarenje iz nosa).

Inače, od 2013. godine do danas kroz ovu je “školicu” prošlo više od 110.000  učenika drugih razreda u 200-tinjak osnovnih škola.

Najmlađima čestitamo na uspješnoj položenoj obuci, a ovim putem zahvaljujemo se Upravi škole, na čelu s ravnateljem gospodinom Zvonimirom  Markić za dobru organizaciju i ugodno druženje.

Veliki pozdrav šaljemo našim dragim učiteljicama razredne nastave drugih razreda s porukom: Uspijemo li ovim programom spasiti samo jedan dječji život, smatrat ćemo ga uspješnim! Do sljedećeg susreta, Svako dobro Vam želimo.


Warning: Undefined array key "src" in /home/kkponikvehr/jumicar.net/wp-content/plugins/elementor/core/page-assets/loader.php on line 87

Warning: Undefined array key "dependencies" in /home/kkponikvehr/jumicar.net/wp-content/plugins/elementor/core/page-assets/loader.php on line 87

Warning: Undefined array key "version" in /home/kkponikvehr/jumicar.net/wp-content/plugins/elementor/core/page-assets/loader.php on line 87