OŠ Josipdol i OŠ Plaški

Srijeda  18.10.2023. gostovali smo u OŠ Josipdol koja je bila domaćin manifestacije i ugostila učenike drugih razreda iz susjedne osnovne škole Plaški. Osnovna škola Josipdol i susjedna osnovna škola Plaški iz Karlovačke županije  po prvi put sudjeluju u “Programu prometne kulture za najmlađe“ bravo, bravo.

Preventivna edukacija provodi se  u organizaciji Udruge Preventivni program o sigurnosti u cestovnom prometu u suradnji s tvrtkom Jumicar Hrvatska i partnerima: PU Karlovačka, PP Ogulin, GDCK Ogulin i DVD Josipdol pod pokroviteljstvom: Karlovačke županije, NPSCP i Ministarstva znanosti i obrazovanja RH.

 Razdragani učenici prošli su obuku o cestovnom prometu, prvoj pomoći , vatrogasnu radionicu te radionicu prometne policije i kroz igru utvrdili mnogo važnih lekcija. Pa krenimo redom: Program se sastoji iz dva dijela teorijski i praktični dio. Nakon teorijskog dijela u trajanju od 45 minuta gdje su učenici kroz interaktivno predavanje učili o sigurnom ponašanju u cestovnom prometu, djeca su izašla na školsko igralište gdje ih je dočekao veliki mobilni prometni poligon.

Na praktičnom dijelu programa pod budnim okom naših iskusnih instruktora u pravim mini električnim automobilima imali su priliku da stisnu gas i okušaju se u ulozi vozača, dožive prometne znakove, semafore, pješačke prijelaze i sva ostala prometna obilježja da na jedinstven način uče o sigurnosti u prometu, a sve u cilju da postanu bolji pješaci.
Polaznici programa dobro su se snašli na simuliranoj prometnici na kojoj su promet regulirali iskusni instruktori uz pomoć školske prometne jedinice iz OŠ Josipdol : Gabriel, Filip,Roko i Andreas , gdje im se posebno želimo zahvaliti na svestranoj pomoći. Sudjelovanjem u ovom jedinstvenom programu edukacije još je jedna generacija učenika kvalitetnije pripremljena za sigurno kretanje u cestovnom prometu.

 Nakon prometnog poligona djeca su imala priliku upoznati se sa zanimanjem policajca. Policijsku radionicu održali su policijski  službenici iz Policijske postaje Ogulingđa Nives Čikura i Zvonimir Crnković i gosp. Goran Vukelja načelnik policijske postaje u organizaciji PU Karlovačka iz ureda načelnika. Pozdrave šaljemo gđi Aniti Gračan-policijska službenica za nadzor, planiranje – prevenciju. Policijska službenica gđa Nives Čikura je vidljivo bila oduševljena sa svojim malim plavcima koji su pozorno slušali njeno predavanje. Djeca su zaista uživala u ulozi prometnog policajca, isprobavali razne policijske rekvizite. Najveću pažnju plijenilo je samo policijsko vozilo, sirene, rotacijsko policijsko svijetlo, policijski prsluk , štit i drugi razni policijski rekviziti kojeg su učenici obavezno sve isprobali.

Hvala Vam dragi policajci na angažmanu i veliko BRAVO za PP Ogulin.

GDCK Ogulin  danas se pokazao  u punom kapacitetu sa svojim mnogobrojnim timom i održao kratku školu prve pomoći za najmlađe. Na čelu tima bila je osobno ravnateljica društva gđa Valentina Bartolović skupa sa svojim mnogobrojnim članovima : Andreja Lovrić, Martina Ferenc, Jana P. Valentina Cetinjanin,Tanja Bojčić koji su posebno licencirani za pružanje ovakvog vida edukacija iz prve pomoći za naše najmlađe. Ukratko se ponavljaju brojevi hitnih službi nakon čega se učenicima postavlja pitanje o razlici između prve i hitne pomoći. Naglašava se važnost onih informacija koje je pri tom pozivu nužno reći (Što se dogodilo? Gdje se dogodilo? Kako se dogodilo?).. Nakon toga djeca imaju priliku naučiti kako postupiti kada su u pitanju lakše ozljede (ogrebotine, opekotine, giljotine) ili kako postupiti u nekim situacijama (krvarenje iz nosa). Kako pravilno pristupiti unesrećenoj osobi u slučaju zastoja srca. Velike pozdrave i zahvalu na organizaciji, podršci i prisutnosti.

Na poligonu je bilo bučno jer su vatrogasne sirene puštali mali budući vatrogasci. Posebnu vatrogasnu  radionicu pripremili su vatrogasci DVD-a Josipol gosp. Antonio Muhalj operativni vatrogasac i gosp. Veseljko Šegan –vozač vatrogasacDjecu je svakako najviše zanimao vatrogasni kamion te ih je uhodani tim upoznao s opremom, puštali sirene  i demonstrirali vatrogasne vježbe. Oblačili vatrogasnu opremu i držali im vrlo bitna predavanja u slučaju požara. Prenijeli im osnovna znanja s mnogo pažnje i ljubavi. Zahvalu dugujemo i zapovjednikuu DVD-a gospodinu  Matiji Belančić ,koji je sve uspješno organizirao i poslao super tim na važan zadatak u OŠ Josipdol.

Vidimo se sljedeće manifestacije s novim generacijama polaznika. Hvala Vam dragi vatrogasci s pozdravom:  Vatru gasi, brata spasi.!!

Najmlađima čestitamo na uspješno položenoj obuci, a ovim putem zahvaljujemo se upravi škole, na čelu s ravnateljicom gđom Anđelinom  Božičević na gostoprimstvu.

Zahvalu dugujemo i ravnatelju gospodinu Vlatku Kulić, OŠ Plaški  na suradnji te organizaciji prijevoza svojih učenika i učitelja. Veliki pozdrav i jedno veliko bravo!

Veliki pozdrav šaljemo i svim učiteljima razredne nastave koji su danas bili prisutni uz zahvale za dobru organizaciju i ugodno druženje! U nadolazećem periodu nastavljamo s edukacijom novih mladih naraštaja u ovoj županiji.

Uspijemo li ovim programom spasiti samo jedan dječji život, smatrat ćemo ga uspješnim

Kako nam je bilo, pogledajte u foto Albumu.

 


Warning: Undefined array key "src" in /home/kkponikvehr/jumicar.net/wp-content/plugins/elementor/core/page-assets/loader.php on line 87

Warning: Undefined array key "dependencies" in /home/kkponikvehr/jumicar.net/wp-content/plugins/elementor/core/page-assets/loader.php on line 87

Warning: Undefined array key "version" in /home/kkponikvehr/jumicar.net/wp-content/plugins/elementor/core/page-assets/loader.php on line 87