OŠ Slunj, OŠ Cetingrad i OŠ Eugena Kvaternika Rakovica

“Program prometne kulture za najmlađe“  nastavio je svoj put kroz Karlovačku županiju. Utorak 17.10.2023. gostovali smo u OŠ Slunj koja je bila domaćin manifestacije i ugostila učenike drugih razreda iz dvije susjedne osnovne škole: OŠ Eugena Kvaternika Rakovica i OŠ Cetingrad.

Preventivna edukacija provodi se u organizaciji Udruge Preventivni program o sigurnosti u cestovnom prometu u suradnji s tvrtkom Jumicar Hrvatska i partnerima: PU Karlovačka, PP Slunj, GDCK Slunj, DVD Slunj pod pokroviteljstvom: Karlovačke županije, NPSCP i Ministarstva znanosti i obrazovanja RH. Učenici su  prošli  obuku o cestovnom prometu, prvoj pomoći , vatrogasnu radionicu te radionicu prometne policije i kroz igru utvrdili mnogo važnih lekcija. Pa krenimo redom:

 Program se sastoji iz dva dijela teorijski i praktični dio.

Nakon teorijskog dijela u trajanju od 45 minuta gdje su učenici kroz interaktivno predavanje učili o sigurnom ponašanju u cestovnom prometu djeca su izašla na školsko igralište gdje ih je dočekao veliki mobilni prometni poligon.

Na praktičnom dijelu programa pod budnim okom naših iskusnih instruktora u pravim mini električnim automobilima imali su priliku da stisnu gas i okušaju se u ulozi vozača, dožive prometne znakove, semafore, pješačke prijelaze i sva ostala prometna obilježja da na jedinstven način uče o sigurnosti u prometu, a sve u cilju da postanu bolji pješaci.
Polaznici programa dobro su se snašli na simuliranoj prometnici na kojoj su promet regulirali iskusni instruktori uz pomoć školske prometne jedinice iz OŠ Slunj : Samir, Niko, Gabriel i Mia iz 8.b razreda gdje im se posebno želimo zahvaliti na svestranoj pomoći.

Sudjelovanjem u ovom jedinstvenom programu edukacije još je jedna generacija učenika kvalitetnije pripremljena za sigurno kretanje u cestovnom prometu.

Nakon prometnog poligona djeca su imala priliku upoznati se sa zanimanjem policajca kojeg su prezentirali policijski  službenici : gđa Kristina Tominac, gosp. Luka Božićević te gosp. Hodak Petar policijski službenik za sigurnost i preventivu cestovnog prometa u organizaciji PU Karlovačka iz ureda načelnika  gđa Anita Gračan-policijska službenica za nadzor, planiranje – prevenciju. Djeca su zaista uživala u ulozi prometnog policajca, isprobavali razne policijske rekvizite. Najveću pažnju plijenilo je samo policijsko vozilo, sirene, rotacijsko policijsko svijetlo, policijski prsluk i drugi razni policijski rekviziti. Nažalost kratko nakon početka manifestacije dogodila se u blizini teška prometna nezgoda,te su naši plavci napustili uživanje s djecom i pojurili prema licu mjesta. I ova situacije je svjedok kako je promet jako jako opasan !!! Hvala Vam dragi policajci na angažmanu.

GDCK Slunj  danas se pokazao  u punom kapacitetu sa svojim mnogobrojnim timom i održao kratku školu prve pomoći za najmlađe. Na čelu tima bila je osobno ravnateljica društva gđa Marija Lucić , članovi: gđa Nikolina Rendulić voditeljica projekta ,gosp. Ivica Grić i gosp. Marinko Tominac, volonter  posebno licenciran za pružanje ovakvog vida edukacija iz prve pomoći za naše najmlađe. Ukratko se ponavljaju brojevi hitnih službi nakon čega se učenicima postavlja pitanje o razlici između prve i hitne pomoći. Naglašava se važnost onih informacija koje je pri tom pozivu nužno reći (Što se dogodilo? Gdje se dogodilo? Kako se dogodilo?).. Nakon toga djeca imaju priliku naučiti kako postupiti kada su u pitanju lakše ozljede (ogrebotine, opekotine, giljotine) ili kako postupiti u nekim situacijama (krvarenje iz nosa). Kako pravilno pristupiti unesrećenoj osobi u slučaju zastoja srca. Velike pozdrave i zahvalu na organizaciji, podršci i prisutnosti.

Na poligonu je bilo bučno jer su vatrogasne sirene puštali mali budući vatrogasci. Posebnu vatrogasnu  radionicu pripremili su vatrogasci DVD-a Slunj gospoda Kristijan Požega i Antonio Štefanec .

Djecu je svakako najviše zanimao vatrogasni kamion te ih je uhodani tim upoznao s opremom, puštali sirene  i demonstrirali vatrogasne vježbe. Oblačili vatrogasnu opremu i držali im vrlo bitna predavanja u slučaju požara. Prenijeli im osnovna znanja s mnogo pažnje i ljubavi. Zahvalu dugujemo i zapovjedniku DVD-a gospodinu Alenu Holjevac, koji je službeno bio na putu ali prije puta sve uspješno organizirao i poslao super tim na važan zadatak u OŠ Slunj. Vidimo se sljedeće manifestacije s novim generacijama polaznika. Hvala Vam dragi vatrogasci s pozdravom:  Vatru gasi, brata spasi.!!

Danas nam je u posjet bila i gđa Mirjana Puškarić gradonačelnica grada Slunja. Čestitala je polaznicima programa i svojom nazočnošću potvrdila važnost ovakvog vida edukacije. Zahvaljujemo Vam na podršci  i svako dobro u daljnem radu. Manifestacija je i medijski popraćena od strane Radio Slunj, što još više podiže efekt prevetivne edukacije i skretanja pažnje na opasnosti koje vrebaju u prometu.

Najmlađima čestitamo na uspješno položenoj obuci, a ovim putem zahvaljujemo se upravi škole, na čelu s ravnateljicom gđom Marinom  Capan na gostoprimstvu. Također posebno se zahvaljujemo pedagoginji gđi Marini Požegi koja je pored organizacije manifestacije budnim okom nadzirala tijek edukacije svojih učenika.

Pozdrave šaljemo i ravnateljima gostujućih osnovnih škola:

OŠ Eugena Kvaternika-Rakovica gđi Jeleni Požega  i  OŠ Cetingrad  gđi Zorki Cindrić  na suradnji i organizaciji prijevoza svojih učenika i učitelja. Veliki pozdrav i jedno veliko bravo!

Veliki pozdrav šaljemo i svim učiteljima razredne nastave uz zahvale za dobru organizaciju i ugodno druženje! U nadolazećem periodu nastavljamo s edukacijom novih mladih naraštaja u ovoj županiji.

Uspijemo li ovim programom spasiti samo jedan dječji život, smatrat ćemo ga uspješnim

Kako nam je bilo, pogledajte u foto Albumu.

 


Warning: Undefined array key "src" in /home/kkponikvehr/jumicar.net/wp-content/plugins/elementor/core/page-assets/loader.php on line 87

Warning: Undefined array key "dependencies" in /home/kkponikvehr/jumicar.net/wp-content/plugins/elementor/core/page-assets/loader.php on line 87

Warning: Undefined array key "version" in /home/kkponikvehr/jumicar.net/wp-content/plugins/elementor/core/page-assets/loader.php on line 87