OŠ Ljubo Babić, Jastrebarsko

Ovogodišnju sezonu provedbe našeg Programa prometne kulture započinjemo u gradu Jastrebarsko u Zagrebačkoj županiji.
U srijedu 30.03. 2023. posjetili smo osnovnu školu Ljubo Babić, Jastrebarsko koja inače slovi za školu sa najviše područnih škola u cijeloj Zagrebačkoj županiji, a i šire. Sve to funkcionira besprijekorno zahvaljujuću upravi škole na čelu s ravnateljicom gđom Sanjom Sertić i pedagoginjom gđom Željkom Grgić. Zaista je ugodno raditi i organizirati ovaj zahtjevan program kada s druge strane imamo upravu škole koja je jednom riječju perfektna.

Program se proveo pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja RH koji je generalni pokrovitelj ovih preventivnih manifestacija. Također, zahvaljujemo se Upravnom odjelu za odgoj i obrazovanje Zagrebačke županije na čelu s pročelnikom gosp. Ivicom Radanović koji već tradicionalno sufinanciranjem ovog preventivnog programa, omogućuju djeci svih osnovnih škola na području cijele županije ovakav vid preventivne edukacije .

Program je provela Udruga Preventivni program o sigurnosti u cestovnom prometu u suradnji s : tvrtkom Jumicar Hrvatska , PU zagrebačka, PP Jastrebarsko, Gradskim crvenim križem Jastrebarsko i dobrovoljnim vatrogasnim društvom Jastrebarsko. Edukacija je održana s učenicima drugih razreda matične škole skupa sa brojnim učenicima područnih škola, a to su : PŠ Cvetković, PŠ Čeglje, PŠ Desinec, PŠ Domagović, PŠ Petrovina, PŠ Plešivica, PŠ Sveta Jana, PŠ Volavje.
Nakon odslušanog teorijskog dijela ( u trajanju od 45 minuta, učenici su kroz interaktivno predavanje učili o sigurnom ponašanju u cestovnom prometu ) u praktičnom dijelu edukacije imali su priliku na prometnom poligonu (simulaciji stvarnog prometa) samostalno upravljati vozilima za obuku na električni pogon te iz perspektive vozača uočiti sve opasnosti cestovnog prometa . 

Na praktičnom dijelu programa pod budnim okom naših iskusnih instruktora u pravim mini električnim -automobilima imali su priliku da stisnu gas i okušaju se u ulozi vozača, dožive prometne znakove, semafore, pješačke prijelaze i sva ostala prometna obilježja tj. da na jedinstven način uče o sigurnosti u prometu.
Tijekom edukacije učenici osmog razreda u ulozi asistenta, su bili zaista vrijedni ,a prije 5 godina i sami su uspješno prošli obuku u ovom programu na čemu smo im zaista zahvalni.
Program se u ovoj školi proveo s našim stalnim partnerima koji su također imali svoje radionice, pa krenimo redom: policijskom uprvom Zagrebačkom, PP Jasrtrebarsko.  Pored prometnog poligona djeca su imala priliku upoznati se sa zanimanjem policajca kojeg su prezentirali policijski službenici gospoda Krešimir Pozderac i Ivan Petković , hvala vam naši plavci na podršci i partnerstvu u ovom programu.

Na poligonu je bilo zaista bučno i glasno, a sirene su puštali članovi Dobrovoljno vatrogasnog društva Jastrebarsko i paralelno provodili radionicu protupožarne zaštite za djecu. Polaznike se upoznaje s važnosti zaštite od požara, opasnim aktivnostima koje mogu izazvati požar, te načinima prevencije istog. Djeci se pokazuje unutrašnjost i oprema vatrogasnog vozila, te standardna oprema vatrogasca.  Nakon toga se djeci prikazuje vježba s brentačama, tj. gađanje mete vodenim mlazom, u čemu se učenici natječu u skupinama .Vatrogasci su i ovaj put svojim radionicama zasjenili cijelu manifestaciju u čemu im je pomogao i njihov službeni pas po imenu FOXY starosti četiri godine. Zahvaljujemo se zapovjedniku DVD Jastrebarsko gospodinu Goranu Batušiću i njegovim vatrogascima: Heleni Tkalčić,Hrvoju Kozlovac i Dejanu Ranitoviću na prelijepoj prezentacji poziva Vatrogasac svojim mališanima uz pozdrav : Vatru gasi, brata spasi.!!

Radionicu prve pomoći vodila je osobno ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Jastrebarsko gđa Dunja Vlašić sa svojom administratoricom gđom Lucijom Suša. U radu su im pomagali mnogobrojni volonteri.
Ukratko se ponavljaju brojevi hitnih službi nakon čega se učenicima postavlja pitanje o razlici između prve i hitne pomoći. Naglašava se važnost onih informacija koje je pri tom pozivu nužno reći (Što se dogodilo? Gdje se dogodilo? Kako se dogodilo?).. Nakon toga djeca imaju priliku naučiti kako postupiti kada su u pitanju lakše ozljede (ogrebotine, opekotine, oguljotine) ili kako postupiti u nekim situacijama (krvarenje iz nosa). Naglašava se važnost čišćenja rana i osobne higijene općenito. Pred kraj obuke učenicima se dijeli sanitetski materijal pomoću kojega u parovima simuliraju zamatanje rane prethodno pokazano realističnim prikazom ozljede.
Najmlađima čestitamo na uspješno položenoj obuci, a ovim putem zahvaljujemo se upravi škole, na čelu s ravnateljicom gđom Sanjom Sertić, pedagoginji gđi Željki Grgić i učiteljicama razredne nastave za dobru organizaciju i ugodno druženje. Kako nam je bilo, pogledajte u foto Albumu.
U nadolazećem periodu nastavljamo s edukacijom mališana grada Zagreba i Zagrebačke županije. 

Uspijemo li ovim programom spasiti samo jedan dječji život, smatrat ćemo ga uspješnim! Vidimo se sljedeće godine a do tada oprezno u prometu!!!


Warning: Undefined array key "src" in /home/kkponikvehr/jumicar.net/wp-content/plugins/elementor/core/page-assets/loader.php on line 87

Warning: Undefined array key "dependencies" in /home/kkponikvehr/jumicar.net/wp-content/plugins/elementor/core/page-assets/loader.php on line 87

Warning: Undefined array key "version" in /home/kkponikvehr/jumicar.net/wp-content/plugins/elementor/core/page-assets/loader.php on line 87