Generalni Pokrovitelji

Partneri u programu

Previous
Next

prijatelji

Previous
Next
OŠ Ljudevita Gaja, Zaprešić

PROGRAM PROMETNE KULTURE ZA NAJMLAĐE

Dana 19.10.2022 učenici drugog razreda u Zaprešićkoj osnovnoj školi Ljudevita Gaja, Zaprešić imali su po školskom kurikulumu nastavu na drugačiji način.U ovoj školi smo stari znanci i rado viđen gost što su nam pokazali nestrpljivi učenici, a nama iznimno drago da su polaznici drugog razreda u školi dobili nešto novo, zabavno i jako, jako edukativno, a to je ”Program prometne kulture za najmlađe”.

Trebamo napomenuti da su Ministarstvo znanosti i obrazovanja RH i grad Zaprešić  generalni  pokrovitelji  preventivne manifestacije  koja se  provodi u organizaciji Udruge Preventivni program o sigurnosti u cestovnom prometu u suradnji s tvrtkom Jumicar Hrvatska i partnerima: PU Zagrebačka, PP Zaprešić, JVP Zaprešić ,Jumicar prva pomoć i OŠ Ljudevita Gaja, Zaprešić.

Nakon multimedijskog teorijskog dijela u trajanju od 45 minuta gdje su učenici kroz interaktivno predavanje učili o sigurnom ponašanju u cestovnom prometu, djeca su izašla na školsko igralište gdje ih je dočekao veliki mobilni prometni poligon.

Na praktičnom dijelu programa pod budnim okom naših iskusnih instruktora u pravim mini električnim – automobilima imali su priliku da stisnu gas i okušaju se u ulozi vozača, dožive prometne znakove, semafore, pješačke prijelaze i sva ostala prometna obilježja tj. da na jedinstven način uče o sigurnosti u prometu.

Polaznici programa dobro su se snašli na simuliranoj prometnici na kojoj su promet regulirali iskusni instruktori uz pomoć školske prometne jedinice ( učenici 8. razreda) koje je organizirala gospođa pedagog Dubravka Vulić na čemu smo joj zaista zahvalni.

Pored prometnog poligona djeca su imala priliku upoznati se s profesionalnim vatrogascima iz JVP Zaprešić.

Na poligonu je bilo zaista bučno i glasno, a sirene su puštali vatrogasci JVP Zaprešić: vođa grupe gosp. Zoran Popović i gosp. Ivan Peršin koje je organizirao zapovjednik gosp. Željko Barun na čemu smo mu zahvalni i ovim putem ga srdačno pozdravljamo.  Polaznike se upoznaje s važnostima zaštite od požara, opasnim aktivnostima koje mogu izazvati požar, te načinima prevencije istog.   Djeci se pokazuje unutrašnjost i oprema vatrogasnog vozila, te standardna oprema vatrogasca. Nakon toga se djeci prikazuje vježba s brentačama, tj. gađanje mete vodenim mlazom.. Hvala Vam dragi vatrogasci s pozdravom: Vatru gasi, brata spasi.!!

Nakon vatrogasaca, djeca su imala priliku da nauče i osnove prve pomoći u radionici Jumicar prva pomoć koju je održala djelatnica Jumicar prve pomoći gđica Marta Strelček .Učenici su sa zanimanjem promatrali kako se zamata lakša ozljeda, a mnogi su i sami iskušali ovu vještinu.

Hvala mladim Jumicarov-cima na izvrsnoj radionici koji su posebno licencirani za pružanje ovakvog vida edukacija iz prve pomoći za naše najmlađe. Ukratko se ponavljaju brojevi hitnih službi nakon čega se učenicima postavlja pitanje o razlici između prve i hitne pomoći. Naglašava se važnost onih informacija koje je pri tom pozivu nužno reći (Što se dogodilo? Gdje se dogodilo? Kako se dogodilo?).. Nakon toga djeca imaju priliku naučiti kako postupiti kada su u pitanju lakše ozljede (ogrebotine, opekotine, giljotine) ili kako postupiti u nekim situacijama npr. (krvarenje iz nosa)….

Najmlađima čestitamo na uspješno položenoj obuci, a ovim putem se zahvaljujemo Upravi škole, na čelu s ravnateljem gosp. Tomislavom Cerinski i pedagoginjom gđom Dubravkom Vulić kao i učiteljima razredne nastave za dobru organizaciju i ugodno druženje!

Ne sumnjamo da su mališani uživali u nastavi na otvorenom, a veliki pozdrav šaljemo našim dragim učiteljima razredne nastave s porukom: Uspijemo li ovim programom spasiti samo jedan dječji život, smatrat ćemo ga uspješnim! Do sljedećeg susreta, Svako dobro Vam želimo

Generalni pokrovitelji

Partneri programa

Previous
Next

Prijatelji programa

Previous
Next