OŠ Savski Gaj, Zagreb

Jesenske preventivne manifestacije nastavljamo gostovanjem u Zagrebu.

Dana 29.09.2023. OŠ Savski Gaj bila je domaćin „Programu prometne kulture za najmlađe“. Na manifestaciji su sudjelovali i učenici iz područne škole Blato.

Drugi razredi  prošli su obuku o cestovnom prometu, prvu pomoć te vatrogasnu radionicu i kroz igru utvrdili mnogo važnih lekcija. Iznimno nam je  drago da smo ovim učenicima  ponudili nešto novo, edukativno i jako, jako  zabavno , a to je ”Program prometne kulture za najmlađe”

Program je provela  Udruga Preventivni program o sigurnosti u cestovnom prometu u suradnji s : tvrtkom Jumicar Hrvatska , PU zagrebačka, GDCK Zagreb i DVD Hrašće pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja RH, Nacionalnog plana sigurnosti cestovnog prometa i OŠ Savski Gaj. 

Nakon multimedijskog teorijskog dijela u trajanju od 45 minuta gdje su učenici kroz interaktivno predavanje učili o sigurnom ponašanju u cestovnom prometu, djeca su izašla na školsko igralište gdje ih je dočekao veliki mobilni prometni poligon. Na praktičnom dijelu programa pod budnim okom naših iskusnih instruktora u pravim mini električnim – automobilima imali su priliku da stisnu gas i okušaju se u ulozi vozača, dožive prometne znakove, semafore, pješačke prijelaze i sva ostala prometna obilježja tj. da na jedinstven način uče o sigurnosti u prometu.

Polaznici programa dobro su se snašli na simuliranoj prometnici na kojoj su promet regulirali iskusni instruktori uz pomoć školske prometne jedinice 7.a i 7.c razreda:  Lana K.,Tarja M.,Dora T. I Gabriel G. hvala Vam dragi učenici.

Gradsko društvo crvenog križa  Zagreb održalo je radionicu prve pomoći : gđica Ana Kostanić, volonter i gđa Marita Helena Glavičić, zaposlenik GDCK Zagreb.

Učenici su sa zanimanjem promatrali kako se zamata lakša ozljeda, a mnogi su i sami iskušali ovu vještinu. Ukratko se ponavljaju brojevi hitnih službi nakon čega se učenicima postavlja pitanje o razlici između prve i hitne pomoći. Naglašava se važnost onih informacija koje je pri tom pozivu nužno reći (Što se dogodilo? Gdje se dogodilo? Kako se dogodilo?).. Nakon toga djeca imaju priliku naučiti kako postupiti kada su u pitanju lakše ozljede (ogrebotine, opekotine, giljotine) ili kako postupiti u nekim situacijama npr. (krvarenje iz nosa)…. Ovim putem pozdravljamo gđu Vladimiru Čivrag Gosarić  voditeljica mladeži GDCK Zagreb. Hvala na izvrsnoj radionici!

Aktivnostima su se pridružili i vatrogasci DVD-a  Hrašće koje je organizirao gosp. Marko Križanić – zapovjednik, a sudjelovali su gđa Iva Zidar – vatrogasac I. klase i  gosp. Anđelko Arbanas – dočasnik I Klase. Uhodan tim najmlađima je pokazao opremu i sadržaj vozila, ali najzanimljiviji dio svakako je bio demonstracija gašenja požara, ulaz u vatrogasni kamion, puštanje sirene i mnoge druge vatrogasne stvari.… Vatrogasnim radionicama djeci su na originalan način približili svu vatrogasnu tematiku za najmlađe. Svi oni činili su perfektan tim prema vatrogastvu i prenijeli osnovno znanje. Pozdrave šaljemo DVD-u Hrašće i veliko HVALA.

Posebno se zahvaljujemo na srdačnom dočeku timu osnovne škole Savski Gaj na čelu s ravnateljem gosp. Matijom Bajić i pedagoginji gđi Anđi Pavlović na izvrsnoj organizaciji i gostoprimstvu. Ne sumnjamo da su drugašići uživali u nastavi na otvorenom a veliki pozdrav šaljemo našim dragim učiteljicama razredne nastave drugih razreda s porukom:

Uspijemo li ovim programom spasiti samo jedan dječji život, smatrat ćemo ga uspješnim!

Do sljedećeg susreta, Svako dobro Vam želimo.


Warning: Undefined array key "src" in /home/kkponikvehr/jumicar.net/wp-content/plugins/elementor/core/page-assets/loader.php on line 87

Warning: Undefined array key "dependencies" in /home/kkponikvehr/jumicar.net/wp-content/plugins/elementor/core/page-assets/loader.php on line 87

Warning: Undefined array key "version" in /home/kkponikvehr/jumicar.net/wp-content/plugins/elementor/core/page-assets/loader.php on line 87