OŠ Savski Gaj, Zagreb

Napokon smo u OŠ Savski Gaj, Zagreb dana 22.09.2022. proveli „ Program prometne kulture za najmlađe „  kojeg provodi  Udruga Preventivni program o sigurnosti u cestovnom prometu u suradnji s tvrtkom Jumicar Hrvatska i partnerima.

Nakon odslušanog teorijskog dijela (  u trajanju od 45 minuta gdje su učenici   kroz  interaktivno predavanje učili  o sigurnom ponašanju u cestovnom prometu ) u praktičnom dijelu edukacije imali su priliku na prometnom poligonu (simulacija stvarnog prometa) samostalno upravljati vozilima  za obuku na električni pogon te iz perspektive vozača uočiti sve  opasnosti cestovnog prometa .

Na praktičnom dijelu programa  pod budnim okom naših iskusnih instruktora u pravim mini električnim -automobilima imali su priliku da stisnu gas i okušaju se u ulozi vozača, dožive prometne znakove, semafore, pješačke prijelaze i sva ostala prometna obilježja tj. da na jedinstven način uče o sigurnosti u prometu.

Polaznici programa dobro su se snašli na simuliranoj prometnici na kojoj su promet regulirali instruktori uz pomoć školske prometne jedinice , za što su zaslužni učenici Una Zubak i Borna Tišljaž, na čemu smo im jako zahvalni.

Na poligonu je bilo zaista bučno i glasno, a sirene su puštali članovi DVD-a Hrašće, gđa Marija Šikić i gđa Iva Zidar, vatrgogasci, koji su paralelno provodili radionicu protupožarne zaštite za djecu.

Polaznike se upoznaje s važnostima zaštite od požara, opasnim aktivnostima koje mogu izazvati požar, te načinima prevencije istog. Djeci se pokazuje unutrašnjost i oprema vatrogasnog vozila, te standardna oprema vatrogasca. Nakon toga se djeci prikazuje vježba s brentačama, tj. gađanje mete vodenim mlazom. Djeca su za poklon dobila vatrogasne bojanke i kalendare.

Hvala Vam dragi vatrogasci s pozdravom:  Vatru gasi, brata spasi.!!

Nakon vatrogasaca, djeca su kod Crvenog Križa  Zagreb imala priliku da nauče i osnove prve pomoći koju su vodile  volonterke gđica Laura Bat i gđica Stella Bucić , posebno licencirane za pružanje ovakvog vida edukacija iz prve pomoći za naše najmlađe. Da da bi išlo sve po planu za to se pobrinula voditeljica  gđa. Vladimira Čivrag Gosarić.Ukratko se ponavljaju brojevi hitnih službi nakon čega se učenicima postavlja pitanje o razlici između prve i hitne pomoći. Naglašava se važnost onih informacija koje je pri tom pozivu nužno reći (Što se dogodilo? Gdje se dogodilo? Kako se dogodilo?).. Nakon toga djeca imaju priliku naučiti kako postupiti kada su u pitanju lakše ozljede (ogrebotine, opekotine, giljotine) ili kako postupiti u nekim situacijama (krvarenje iz nosa). Naglašava se važnost čišćenja rana i osobne higijene općenito. Pred kraj obuke učenicima se dijeli sanitetski materijal pomoću kojega u parovima simuliraju  zamatanje rane prethodno pokazano realističnim prikazom ozljede. Hvala im na sudjelovanju i aktivnostima u kojima su podučili najmlađe o osnovama prve pomoći.

Zahvaljujemo  na srdačnom dočeku timu osnovne škole, na čelu s ravnateljem gosp. Matiji Bajić i vrlo dobro organiziranoj pedagoginji gđi Anđi Pavlović koja  je zaslužna da edukacija bude uspješno izvršena za naše drugašiće OŠ Savski Gaj, Zagreb. Hvala Vam!

Ne sumnjamo da su drugašići uživali u nastavi na otvorenom, a veliki pozdrav šaljemo našim dragim učiteljicama razredne nastave drugih razreda s porukom: Uspijemo li ovim programom spasiti samo jedan dječji život, smatrat ćemo ga uspješnim!

Do sljedećeg susreta,

Svako dobro Vam želimo!

 


Warning: Undefined array key "src" in /home/kkponikvehr/jumicar.net/wp-content/plugins/elementor/core/page-assets/loader.php on line 87

Warning: Undefined array key "dependencies" in /home/kkponikvehr/jumicar.net/wp-content/plugins/elementor/core/page-assets/loader.php on line 87

Warning: Undefined array key "version" in /home/kkponikvehr/jumicar.net/wp-content/plugins/elementor/core/page-assets/loader.php on line 87