Generalni Pokrovitelji

Partneri u programu

Previous
Next

prijatelji

Previous
Next
OŠ Sesvetski Kraljevec, Sesevete

PROGRAM PROMETNE KULTURE ZA NAJMLAĐE

U  ponedjeljak dana 15.05.2023. u popodnevnim satima gostovali smo u Osnovnoj školi Sesvetski Kraljevec, Sesvete. Program se provodio u organizaciji Udruge Preventivni program o sigurnosti u cestovnom prometu u suradnji s tvrtkom Jumicar Hrvatska i partnerima: PU zagrebačka,  IX.PP Zagreb, GDCK Zagreb i  DVD Kobiljak i DVD Sesvetski Kraljevec pod pokroviteljstvom Ministarstva zanosti i obrazovanja i Sesvetski Kraljevec, Sesvete – Zagreb. Vrijeme je u ponedjeljak bilo i više nego idealno, što je nama kao provoditelju programa jako bitno jer se program provodi na otvorenom, te nam je iznimno  drago da su djeca  drugih  razreda  dobili nešto novo, a to je ”Program prometne kulture za najmlađe”

Program se sastoji iz dva dijela: teorijskog i praktičnog .Teorijski dio je multi medijskog karaktera i traje 45 minuta , gdje učenici  kroz  interaktivno predavanje uče o sigurnom ponašanju u cestovnom prometu.

Nakon teorijskog dijela uslijedio je praktični dio koji je djeci i najzanimljiviji,  djeca  pod budnim okom naših iskusnih instruktora u pravim mini električnim automobilima imaju  priliku da stisnu gas i okušaju se u ulozi vozača, da dožive prometne znakove, semafore, pješačke prijelaze i sva ostala prometna obilježja, da na jedinstven način uče o sigurnosti u cestovnom prometu. Za učenike  je ovo bila prilika da na drugačiji način upoznaju se s opasnostima u cestovnom prometu, gdje su učenici, kao vozači, učili o prometnim situacijama i važnim prometnim pravilima, a sve u cilju da postanu bolji pješaci.

Ovaj vid preventivnog prometnog odgoja namijenjen je djeci, da se odgovornije, pažljivije i sigurnije kreću u prometu.

Polaznici programa dobro su se snašli na simuliranim prometnicama na kojim  su promet regulirali iskusni instruktori uz pomoć školske prometne jedinice iz 6.b razreda : Antonija Š.,  Anamarija Č., Šimun P. Mihael Š.,  i Matea E. kojom je rukovodila gđa Sanja LJubičić iz tehničke kulture. Ovim putem joj se posebno zahvaljujemo na svestranoj podršci i pomoći u provedbi programa.

Pored prometnog poligona djeca su imala priliku upoznati se zanimanjem policajca kojeg je ponosno prezentirao kontakt policajac  Siniša Žgela  iz IX PP Zagreb . Tijekom radionice imali su prigodu pogledati i isprobati opremu koja se koristi za nadzor prometa, pravo policijsko vozilo te poslušati savjete o sigurnom sudjelovanju u prometu u svojstvu pješaka, vozača bicikala, romobila i putnika u vozilima. Zahvaljujemo gđi. Vesni Rosić Kauzlarić iz PU zagrebačka na organizaciji i sudjelovanju.

Na poligonu je bilo zaista bučno i glasno, a sirene su puštali vatrogasci DVD Kobiljak : Rengel L. i Težak P. skupa s vatrogascima DVD Sesvetski Kraljevec : Ravić I. i Jaić M. Polaznike se upoznaje s važnostima zaštite od požara, opasnim aktivnostima koje mogu izazvati požar, te načinima prevencije istog. Djeci se pokazuje unutrašnjost i oprema vatrogasnog vozila, te standardna oprema vatrogasca. Nakon toga se djeci su podijeljene Vatrogasne slikovnice. Zapovjednik DVD Kobiljak gosp. Danijel Ruklić  je dao svu snagu i želju skupa sa svojim timom da djeci dočara zanimanje vatrogasca . Zasluženo veliko BRAVO i hvala Vam s pozdravom:  Vatru gasi, brata spasi!

Nakon vatrogasaca, djeca su imala priliku da nauče i osnove prve pomoći u radionici GDCK Zagreb, koju je vodila  djelatnica gđa Vladimira Čivrag Gosarić posebno licencirana za pružanje ovakvog vida edukacija iz prve pomoći za naše najmlađe. Ukratko se ponavljaju brojevi hitnih službi nakon čega se učenicima postavlja pitanje o razlici između prve i hitne pomoći. Naglašava se važnost onih informacija koja su pri tom pozivu nužno reći (Što se dogodilo? Gdje se dogodilo? Kako se dogodilo?).. Nakon toga djeca imaju priliku naučiti kako postupiti kada su u pitanju lakše ozljede (ogrebotine, opekotine, giljotine) ili kako postupiti u nekim situacijama (krvarenje iz nosa). Velike pozdrave i zahvalu na organizaciji i podršci  šaljemo gospođi Vladimiri Čivrag Gosarić iz GDCK Zagreb.

Zahvaljujemo se upravi škole, na čelu s ravnateljem  gospodinom  Tomislavom Narančić koji je budnim okom motrio da edukacija  prođe u najboljem redu. Veliko hvala za nesebičan doprinos u organizaciji cjelokupne manifestacije.

Posebno nas je radovao ponovni susret s iskusnim učiteljicama razredne nastave, koje su kroz ovaj program uspješno vodile  već tri generacije polaznika. Šaljemo im Veliki pozdrav s porukom: uspijemo li ovim programom spasiti samo jedan dječji život, smatrat ćemo ga uspješnim!

Kako nam je bilo, pogledajte u foto Albumu… Do sljedećeg susreta, svako dobro Vam želimo te ugodno i toplo ljeto.


Generalni pokrovitelji

Partneri programa

Previous
Next

Prijatelji programa

Previous
Next