OŠ Špansko Oranice,Zagreb

Edukacija pod nazivom „ Program prometne kulture za najmlađe“ održana je dana 24.04.2023. u OŠ Špansko Oranice Zagreb.

Program je proveden u organizaciji Udruge „Preventivni program o sigurnosti u cestovnom prometu“, u suradnji s tvrtkom Jumicar Hrvatska i partnerima: PU zagrebačka, II PP Zagreb, GDCK Zagreb,  DVD Zapad,  pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja RH i OŠ Špansko Oranice.

Nakon odslušanog teorijskog dijela ( u trajanju od 45 minuta) gdje su učenici kroz multimedijsko interaktivno predavanje učili o sigurnom ponašanju u cestovnom prometu ), uslijedio je praktični dio programa u pravim mini-električnim automobilima gdje djeca na jedinstven način uče o sigurnosti u prometu, a sve u cilju da postanu još bolji pješaci.

Polaznici programa dobro su se snašli na simuliranoj prometnici na kojoj su promet regulirali iskusni instruktori uz pomoć školske prometne jedinice ( učenici 7.c ) Jakov Smojvir,Neo Debdić i L.Runjić na čemu smo im zaista zahvalni.

Pored prometnog poligona djeca su imala priliku upoznati se s profesionalnim vatrogascima iz DVD-a Zapad gosp. Karlo Hunski zamjenik zapovjednika, gđa Matea Makek i gosp. Ivor Kovaček vatrogasci DVD-a Zapad te  njihov vjerni pas imenom LUX, koji je imao zadatak pokazati vježbu spašavanjaPolaznike se upoznaje s važnostima zaštite od požara, opasnim aktivnostima koje mogu izazvati požar, te načinima prevencije istog. Djeci se pokazuje unutrašnjost i oprema vatrogasnog vozila, te standardna oprema vatrogasca. Nakon toga se djeci prikazuje vježba s brentačama, tj. gađanje mete vodenim mlazom. Vatrogasnim radionicama djeci su na originalan način približili svu vatrogasnu tematiku za najmlađe. Zaista Vam Hvala i jedno veliko BRAVO za zajednicu. Hvala Vam dragi vatrogasci s pozdravom: Vatru gasi, brata spasi.!!

Djeca su imala priliku upoznati se i sa zanimanjem policajca, koji je sudjelovao na preventivnoj manifestaciji gosp. Josip Jambor, policijski službenik za prevenciju iz II PP Zagreb .

Kratku školu prve pomoći održala je gđa Irma Radovan djelatnica GDCK Zagreb, posebno licencirana za pružanje ovakvog vida edukacije iz prve pomoći za naše najmlađe. Ukratko se ponavljaju brojevi hitnih službi nakon čega se učenicima postavlja pitanje o razlici između prve i hitne pomoći. Naglašava se važnost onih informacija koje je pri tom pozivu nužno reći (Što se dogodilo? Gdje se dogodilo? Kako se dogodilo?).. Nakon toga djeca imaju priliku naučiti kako postupiti kada su u pitanju lakše ozljede (ogrebotine, opekotine, giljotine) ili kako postupiti u nekim situacijama (krvarenje iz nosa). Hvala na sudjelovanju i aktivnostima kojima je najmlađe uvela u svijet “ osnove prve pomoći. 

Iskreno se zahvaljujemo  na srdačnom dočeku, timu OŠ Špansko Oranice na čelu s ravnateljem gosp. Darkom Cesar. Pozdravljamo  učiteljicu razredne nastave  gđu Karmen Cesar na odličnoj organizaciji i uspješnoj suradnji.

Ne sumnjamo da su mališani uživali u nastavi na otvorenom, a veliki pozdrav šaljemo našim dragim učiteljicama razredne nastave s porukom: Uspijemo li ovim programom spasiti samo jedan dječji život, smatrat ćemo ga uspješnim! Do sljedećeg susreta,   Svako dobro Vam želimo!


Warning: Undefined array key "src" in /home/kkponikvehr/jumicar.net/wp-content/plugins/elementor/core/page-assets/loader.php on line 87

Warning: Undefined array key "dependencies" in /home/kkponikvehr/jumicar.net/wp-content/plugins/elementor/core/page-assets/loader.php on line 87

Warning: Undefined array key "version" in /home/kkponikvehr/jumicar.net/wp-content/plugins/elementor/core/page-assets/loader.php on line 87